Authentieke patates

1. Test & selectie aardappel

2. Schillen, wassen, snijden

3. Zelf voorbakken

4. Vers afbakken

zelfgemaakte patat

Authentiek friet bakken [patates]


Zo’n 7 jaar geleden zijn wij met onze zelfgemaakte frieten begonnen, toen schilden we alle aardappels nog met de hand! Tegenwoordig wordt dit in onze keuken met een schilmachine gedaan, waar zo’n 30 kilo per keer wordt geschrapt en een slordige 2000 kilo per week(!).


Verantwoord friturenverantwoord frituren het plein fast food zandvoort
Verantwoord frituren is ons stokpaardje; wij bakken namelijk in gezond vloeibaar plantaardig vet, wij frituren al volgens de ‘verantwoord frituren’ norm sinds 2005.

Een stukje historie

De aardappel komt uit de Andes in Zuid-Amerika, daar werden ze 400 jaar voor Christus al gegeten door verschillende Indianenstammen. De Spaanse Conquistadores namen de aardappels voor het eerst mee naar Europa. In de loop van de zeventiende en achtiende eeuw werd de aardappel belangrijker voor de Europese voedselvoorziening, vooral in Ierland werd de aardappel erg populair.
Zowel de Fransen als de Belgen claimen de uitvinding van de uiteindelijke friet, de friettent werd pas later uitgevonden. [Bron: www.frietopia.nl]
De naam is afgeleid van patates frites, Frans voor ‘gefrituurde aardappelen’. In Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet of frites, en in de rest van Nederland wordt ook vaak het woord patat gebruikt.

Authentieke patates in 5 stappen

Samen met onze leverancier selecteren we de meest geschikte aardappel van het moment voor het frituurproces.

1. Aardappel test en selectie

Samen met onze leverancier selecteren we de meest geschikte aardappel van het moment voor het frituurproces.
Na de selectie schillen en wassen we de aardappels.

2. Schillen & wassen

Na de selectie schillen en wassen we de aardappels.
We laten de aardappels vervolgens uitlekken om ze daarna te kunnen snijden met onze speciale handsnijder.

3. Uitlekken & snijden

We laten de aardappels vervolgens uitlekken om ze daarna te kunnen snijden met onze speciale handsnijder.
Er wordt nu eerst voorgebakken in een grote frituur, dit is van belang voor de vochthuishouding tijdens het uiteindelijke frituurproces (authentieke Frans/Belgische stijl).

4. Voorbakken

Er wordt nu eerst voorgebakken in een grote frituur, dit is van belang voor de vochthuishouding tijdens het uiteindelijke frituurproces (authentieke Frans/Belgische stijl).
Daarna worden ze in 2,5 minuut afgebakken op 175 graden. Goed frituren is nu essentieel, want dit  kan het mooie product alsnog verpesten. Meerdere factoren bepalen of er goed wordt gefrituurd.

5. Afbakken

Daarna worden ze in 2,5 minuut afgebakken op 175 graden. Goed frituren is nu essentieel, want dit kan het mooie product alsnog verpesten. Meerdere factoren bepalen of er goed wordt gefrituurd.
Nieuwsgierig naar ons patates aanbod?